Skjærgårdscruise i Kroatia

MV Markan

Cruiseferie var en gang forbundet med eldre par eller gamle damer med blått hår. Det var før. Selv om noen fortsatt tror det er slik, så kan jeg fortelle at dette er radikalt forandret. Selv barnefamilier og ungdommer reiser nå på cruise. Cruise behøver ikke lenger være avslapning og latmannsliv om man ikke ønsker det. Man kan selvsagt fortsatt slappe av med en drink ute på dekk ved bassengkanten, men om du ønsker det finnes det både klatrevegg og zipline på dagens cruiseskip. Fordelen med cruise er å våkne opp til en ny havn hver morgen, uten å bytte hotellrom. Ikke er det spesielt dyrt heller, når man tar med i beregningen at alle måltider er inkludert.

MV Markan

Cruiseskip finnes i alle størrelser. Man kan reise med store cruiseskip med flere tusen gjester om bord, med forskjellige typer aktiviteter for hele familien, flere restauranter og barer og show med internasjonale stjerner. Eller man kan reise på små skip med noen titalls gjester, som kan seile gjennom smale bukter til små havner der de store skipene ikke kommer til. Man har da selvsagt ikke alle de samme fasilitetene og aktivitetene om bord, men skipene seiler korte etapper og ligger stort sett ved kai på kveldene og nettene, slik at du kan få mest mulig tid på land og kan oppleve det beste av det småbyene på kysten har å by på.

MV Markan © Katarina Line

Jeg fikk i mai anledning til å seile med Katarina Line i den kroatiske skjærgården. Med et lite cruiseskip som MV Markan, med sine 19 lugarer med plass til maks 38 personer, kan et firma, vennegjeng eller et bryllupsfølge, chartre hele båten for noen dager, kanskje en uke eller to. Legg opp din egen feriereise. Begrensingen er det du som setter.

Lugar ombord på MV Markan

Alle Katarina Lines mer enn 60 skip er privateide, og kapteinen om bord er gjerne han som eier skipet. Det finnes flere skipskategorier, der de tradisjonelle skipene med seil er enkleste kategori, og deluxe superior med 18 eller 19 lugarer med plass til maks 38 personer er høyeste kategori. De har også små skip, såkalte gulets, med mast og seil, som tar fra 5 til 14 personer.

MV Markan © Katarina Line

Da vi seilte med MV Markan, seilte vi ruten Split – Hvar – Korčula – Mljet – Trstenik – Dubrovnik. Hver dag var det lagt inn guidede turer på hvert sted. Til og med badestopp ble lagt inn.

Split

Dag 1: Split

Innsjekk startet fra kl 14.00 første dag. Deretter hadde vi fritid på egenhånd fram til kl 17.00 for guidet sightseeing i Splits gamleby. Split har jeg tidligere skrevet om her, så det skal jeg ikke legge noe vekt på i dette innlegget. Kvelden avsluttes med middag og sosialt samvær om bord. Skipet ligger i havn over natten.

Dag 2: Hvar og Korčula

MV Markan legger fra havn tidlig på morgenen, og etter frokost ankommer vi øya Hvar.

Hvar

Det sies om Hvar at det er den mest solsikre øya i Kroatia, og da er det selvsagt naturlig med badeferie her. Kanskje ikke for den som må ha fine sandstrender, men om man klarer å ta til takke med rullesteinsstrender, klipper eller store havbassenger, bør man trives godt her.

Den nesten 60 km lange øya er også en av de største i den kroatiske skjærgården, og den sjarmerende byen med samme navn som øya, Hvar, er den største byen og kjent for sin middelalderarkitektur som er verdt å bruke et par timer på å se. Spesielt St. Stefanskatedralen, med sine mange verdifulle malerier, og Europas eldste teater som fortsatt er i drift er verdt å få med seg.

Følg gjerne også trappene og stien opp til festningen Fortica, eller Španjola som lokalbefolkningen kaller den. Ikke bare får du sett lavendelene som blomstrer på veien oppover, og som har gitt Hvar tilnavnet lavendeløya, men du har også en fantastisk utsikt fra festningsmurene. Det prestisjefylte bladet Condé Nast Traveler har pekt ut Hvar som en av verdens ti vakreste øyer.

Hvar er også kjent for sitt jetset- og natteliv. Byen har flere restauranter, der fersk sjømat selvsagt står på menyen, samt koselige kaféer og nattklubber. Hele sommeren pågår det diverse festivaler og konserter, under åpen himmel, men også i klostre og katedraler. Langs havnepromenaden vil du også finne en rekke klesbutikker, vinutsalg, kunstgallerier og suvenirbutikker.

Har du tid kan du også besøke byen Stari Grad, den eldste byen i Kroatia, grunnlagt av grekerne rundt år 400 før vår tidsregning under navnet Pharos. Selv om den i dag fremstår som forholdsvis moderne, har den fremdeles rester av eldre tider. Stari Grad står på UNESCOs verdensarvliste. Middelalderbyen Jelsa med sin vinproduksjon er også verdt et besøk.

Korčula

Lunsj om bord mens vi seiler videre til øya Korčula. Det første som møter deg når du går i land i byen med samme navn er den mektige bymuren fra 1200-tallet, som går rundt hele gamlebyen. Mest av alt kan den minne om en mindre utgave av Dubrovnik. Innenfor vil du finne den mest pittoreske middelalderbyen med steinhus og smale brosteinsgater. Her ligger også huset der, etter sigende, Marco Polo skal ha blitt født. I Korčula avholder de også hvert år i mai en Marco Polo-festival til ære for den kjente oppdageren.

De trange smugene er fylt med mange arkitektoniske skatter, og blant disse skjuler seg flere museer. Spesielt verdt å få med seg er St Markus-katedralen. Gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste.

Grekerne kalte øya Korkyra Melaina, som betyr Svarte Korfu, et navn den sannsynligvis fikk pga olivenlundene og de mørke pinjeskogene som dekker øya. Øya produserer også vin, og noen av de mest anerkjente hvitvinene i Kroatia kommer fra Korčula.

Om du har lyst til å bade, finnes det ingen sandstrender i selve byen, men har du tid finnes det sandstrender et par kilometer utenfor. Dit kan du komme deg med små badebåter. Eller du kan ta bussen til Lumbarda, der det også finnes sandstrand. I Korčula by finnes strender med rullesteiner, eller du kan bade fra klippene.

Etter sightseeing i byen anbefales en forfriskende drink på Cocktail Bar Massimo. Den ligger i ett av bymurens utkikkstårn. Gå helt opp til toppen av tårnet og få med deg solnedgangen. Langsmed sjøsiden av gamlebyen ligger en promenade med mange restauranter. Liker du fersk sjømat, finner du selvsagt det her.

Vi spiser middag i gamlebyen og overnatter i Korčula om bord i MV Markan.

Dag 3: Mljet og Trstenik

Mljet

Skipet seiler fra Korčula tidlig på morgenen, og etter frokost er vi klare for øya Mljet, også kjent for å være Kroatias grønneste og en av de vakreste øyene i hele Adriaterhavet. Hele den vestlige delen av øya er nasjonalpark. Det mest unike med øya er saltvannsinnsjøene med korallrev. Midt i en av innsjøene finnes også en øy med et munkekloster, Mariaklosteret, bygget på slutten av 1100-tallet. Dit kan du komme deg med båt og er verdt turen.

For øvrig på øya finnes ruinene etter den romerske bosettingen Palatium, samt en hule som iflg legenden skal være stedet der Odyssevs var fanget i ni år etter at han forliste med skipet sitt.

Trstenik

Mens vi seiler videre mot halvøya Pelješac og den lille landsbyen Trstenik, spiser vi lunsj ombord. Landsbyen blir regnet som en av de vakreste på den kroatiske kysten, pga sin beliggenhet og den urørte naturen rundt. Stedet er mest kjent for sin eksport av vindruer til Italia på 1800- og 1900-tallet. Druene ble fraktet med esler til Trstenik, der de ble fraktet videre med båter til Italia. Landsbyen har i dag sin egen vingård, Grgić Vina. Landsbyen har også en fin sandstrand, i motsetning til rullesteinsstrender som de fleste andre steder i Kroatia.

På kvelden blir vi transportert i buss, sammen med gjestene på en av de andre båtene som ligger ved kai, til den lille landsbyen Kuna, der vi først får en kort guidet omvisning i kirken Vår Frue av Loreto, bygd på slutten av 1600-tallet, det fransiskanske klosteret fra 1700-tallet ved siden av, spesielt kjent for kunstverkene av den kjente kroatiske maleren Mato Celestin Medović, samt besøker en eselfarm, før vi spiser middag med lokale spesialiteter i en av landsbyens restauranter.

Vi overnatter om bord i vårt skip i Trstenik.

Dag 4: Ankomst Dubrovnik

I dag fortsetter seilasen mot Dubrovnik. På veien blir det tid for et badestopp i vik. Vi kan bade i Europas klareste badevann fra skipets akterdekk.

Midt på dagen ankommer vi Dubrovnik. Før vi legger til ved cruisehavnen vest for byen, tar vi en runde mot gamlebyen og de mektige bymurene. Dette er et syn kun du som cruisepassasjer får oppleve.

Etter lunsj blir det guidet sightseeing i gamlebyen. Det er som å reise noen hundre år tilbake i tid, eller til en eventyrverden. Det er ikke så rart at store filmproduksjoner som Game of Thrones, Star Wars eller Robin Hood har lagt et av sine innspillingssteder til denne byen. Jeg har tidligere skrevet om Dubrovnik, og du kan lese mer om det her.

På kvelden er det Captain’s Dinner om bord på MV Markan, og vi overnatter om bord.

Dag 5: Utsjekk Dubrovnik

Etter frokost sjekker vi ut av skipet. Noen reiser hjem, andre fortsetter ferien i Dubrovnik.

Slik kan altså en femdagers tur i den kroatiske skjærgården se ut. Katarina Line har et utall forskjellige turer av forskjellig varighet, og til forskjellige havner. Ukesturer er det mest vanlige, og passer fint inn i en to ukers ferie kombinert med f.eks. Split eller Dubrovnik. De seiler heller ikke kun fra disse to byene, men også fra Opatija helt nord i Kroatia, for den som ønsker å kombinere ferien med Pula-halvøya.

Katarina Line arrangerer også tematurer, alt fra cruiseturer kombinert med bussreiser gjennom Kroatia, cruise kombinert med sykkelturer eller fotturer, gourmetcruise, yogacruise, ungdomsturer for de mellom 18 og 29 år, ja, selv naturistcruise eller gaycruise for homofile finnes i deres program. Det finnes med andre ord noe for alle.

Erik Drilen (seilte med Katarina Lines MS Markan 4-8. mai 2019)