Pirineus – Aktiv ferie i Pyreneene

Juving i Pyreneene

Pyreneene er en av Europas mest kjente fjellkjeder, og den danner den naturlige grensen mellom Frankrike og Spania, og med Andorra også inneklemt midt i fjellkjeden. Om du er av den typen som ønsker en aktiv og utfordrende ferie i Spania, er Pyreneene så absolutt en destinasjon å vurdere. Kort vei fra Barcelona eller Girona. Her kan du sykle i de samme fjellene som deler av Tour de France går i, fjellene er utmerket for fjellvandring, eller du kan drive med juving eller elverafting, for å nevne noe.

Er man ikke så sportslig anlagt er det også my annet man kan finne på i Pyreneene. Et par mil nord for byen Lleida, nær landsbyen Àger, befinner Parc Astronòmic Montsec seg. Centre d’Observació de l’Univers, eller universets observasjonssenter for de som ikke snakker spansk eller katalansk, er til og med erklært av UNESCO som Starlight Reserve. Få steder i verden er stjernehimmelen klarere enn her, og kun to andre steder i verden har fått tildelt en slik status. Observasjonssenteret er også ett av seks Starlight Touristic Destinations i verden. I planetariet kan du lære om universet, samt gjennom teleskopene muligheten til å studere stjernene og planetene i vårt solsystem.

Embalse de los Terradets

Om du velger å overnatte på Hotel Terradets i Cellers, bare 20 minutters kjøring fra Parc Astronòmic Montsec, og du ankommer på kvelden etter mørkets frembrudd, vil du morgenen etter våkne til en av de vakreste tenkbare utsiktene: En speilblank innsjø med fjell rundt. På Terradetssjøen kan du starte dagen med en kajakktur. For grupper er det mulig å legge inn rebusløp med kajakk. Av andre aktiviteter her kan nevnes hesteridning og fiske.

Ikke langt unna, nær landsbyen Talarn er det mulig å besøke vingården Castell d’Encús for omvisning og vinsmaking. Foruten å levere vindruer til Torres, produserer de også sin egen vin, Encús. Av hvitvin har de Ekam og Taleia, musserende vin Taïka og rødvinene Quest, Acusp og Thalarn. Rødvinen Quest er spesielt verdt å nevne, da den lages på gamle metoder, bl.a. gjæres de i de flere hundre år gamle steinkarene fra tiden da det bodde munker her. Den leire- og kalkholdige grunnen i området skal egne seg spesielt bra til vindruedyrking, i kombinasjon med høyden (850 til 1000 m.o.h.) og forskjellen mellom dag- og nattetemperaturene, som derfor gjør den lite påvirket av klimaendringene som synes å være et problem for vindruer mange andre steder. Vingården bruker verken ugressmidler, insektmidler eller soppdrepende midler i dyrkingen. Derimot er de den første vingården til å bruke varmevekslingsutstyr med geotermisk teknologi i alle prosessene for å maksimere effektiv energi.

Barranquismo, canyoning på engelsk, eller juving som vi kaller det på norsk, er det mulig å være med på sammen med Guies Vall Fosca ved byen La Pobla de Segur. For de som ikke er kjent med begrepet juving, så er dette en aktivitet der man forserer et juv (canyon), til fots, ved hjelp av klatring, rappellering eller svømming, alt etter hvilke utfordringer som dukker opp underveis. Guies Vall Fosca arrangerer også guidede utflukter med offroad eller fjellsykling, fjellklatring og rafting.

Ønsker man å prøve rafting, kan man også kjøre noen mil nordover til den lille landsbyen Llavorsí. Her er du bare et par mil i luftlinje fra Andorra og Frankrike, men noe lenger langs fjellveiene. Landsbyen ligger i en trang dal mellom høye fjell og er veldig pittoresk, og verdt et besøk. Den ligger der hvor tre store daler møtes, Àneu, Cardós og Vallfarrera. I 1985 fant man bronseornamenter, økser og våpen ved utgravinger i utkanten av byen, som viste at det var mennesker her allerede for nesten 3000 år siden. Gå fra elven og opp de trange gatene og smugene langs den bratte fjellsiden. Jeg kan ikke forstå annet enn at Llavorsí må ha inspirert mang en dikter eller forfatter, eller ikke minst mang en maler. Selve sentrum av byen ligger på 811 m.o.h., men fjelltoppene rundt strekker seg over 1300 m.o.h. Innbyggertallet ligger på beskjedne 360. Midt gjennom byen renner elven Noguera Pallaresa, som også deler byen i tre. Byen og elven er mest kjent for rafting, og her vil du se gummibåter med eventyrlystne drive gjennom sentrum hele dagen. Det er også fullt mulig å delta i andre aktiviteter, som fjellvandring, hesteridning og kajakkpadling, men også mer krevende aktiviteter som fjellklatring og offroadsykling. I Llavorsí finnes det campingplass nesten i sentrum. Om du heller foretrekker hotell, kan firestjerners Hotel Riberies anbefales, med eget svømmebasseng, spa og restaurant.

Bildene fra Guies Vall Fosca er gjengitt med tillatelse fra Catalunya Convention Bureau.

Erik Drilen (besøkte Pyreneene på studietur med Catalunya Convention Bureau 15-17. juni 2017)