Berlin sett ovenfra

TV-tårnet i Berlin er Tysklands høyeste byggverk.

Jeg har tidligere skrevet om Berliner Unterwelten og om å se Berlin under jorda, alt fra bunkere fra krigens dager, til gamle ølbryggerier. Denne gangen tar jeg turen opp i høyden, og skal ta for meg noen av de beste utsiktspunktene i Berlin.

Det aller første man tenker på når man ankommer Berlin og ønsker å se byen ovenfra er det ikoniske tv-tårnet på Alexanderplatz. Fernsehturm Berlin er synlig fra mange steder i byen, og med sine 368 m er det ikke bare Berlins høyeste, men også Tysklands høyeste bygning. Den er et av Berlins mest kjente landemerker, på linje med Brandenburger Tor, Siegessäule og riksdagsbygningen.

Tårnet ble påbegynt i 1965, åpnet i 1969 av den øst-tyske regjeringen (DDR), og var på den tiden et symbol på kommunismens makt. I dag fungerer det først og fremst som utsiktstårn for turister. Utsiktsplattformen ligger 203 m over bakken, og har også bar. En roterende restaurant ligger noen meter høyere opp.

Prisen for å ta heisen opp til utsiktsplattformen er p.t. €22,50 for voksne og €13,00 for barn. Det anbefales å kjøpe billetten på forhånd for å slippe kø. Da velger man også tidspunkt for når man skal møte opp ved heisen.

Om man har Berlin Welcome Card, som man kjøper på turistkontorene, gir rabatter, både på billetten til Fernsehturm og mange andre severdigheter i Berlin, i tillegg til gratis offentlig transport i byen.

Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz

Synes du prisen for å ta heisen opp til utsiktsplattformen i tv-tårnet er noe stiv, finnes det et billigere alternativ rett ved siden av, Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz. Ikke like høyt, men fra hotellets panoramaterasse i 40. etasje har du den beste utsikten til tv-tårnet, om du ønsker å ta selfie med tårnet rett bak deg, i tillegg til veldig god utsikt over byen.

TV-tårnet sett fra Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz

Til panoramaheisen kjøper du billett i hotellets turistkontor, og koster kun €4,00. Eneste ulempen her er at heisen kun går til 35. etasje, og du må gå trappene de fem siste etasjene.

Riksdagsbygningen i Berlin

Et annet utsiktspunkt med 360 graders utsikt over Berlin er riksdagsbygningen, Berliner Reichstag, som også er bygningen for Forbundsdagen, Tysklands folkevalgte nasjonalforsamling.

Det gledelige med å besøke takterrassen og den berømte glasskuppelen på toppen av riksdagen, er at det er gratis. Men du må registrere deg på den offisielle hjemmesiden til Bundestag, og du må huske på å ta med pass for å legitimere deg når du møter opp. Sikkerheten er høy i parlamentsbygningen.

Siegessäule

Mange har sikkert tatt taxi rundt Siegessäule, eller kanskje du til og med har vært med på Trabi-safari og kjørt rundt seierssøylen i en gammel øst-tysk Trabant. Men visste du at du også kan gå en trapp opp på innsiden av det 67 m høye monumentet? Herfra har du den beste utsikten over Strasse des 17. Juni med Brandenburger Tor i den andre enden.

Seierssøylen ble påbegynt av Johann Heinrich Strack i 1865, og tok åtte år å fullføre. Opprinnelig skulle den markere Preussens seier over Danmark i krigen om Schleswig-Holstein i 1864, men innen den stod ferdig hadde prøysserne også vunnet to kriger over Østerrike og Frankrike. For å få gå de 270 trappetrinnene opp til utsiktsplattformen må du ut med €3,50.

Flakturm III Humboldthain

Et utsiktspunkt som er gratis, og som man lett kan kombinere med et underjordisk besøk med Berliner Unterwelten, er Flakturm III Humboldthain, som ligger på en høyde i bydelen Gesundbrunnen i det nordlige Berlin.

Opprinnelig en luftvernsbunker med antiluftvernsskyts fra andre verdenskrig, som du kan melde deg på en omvisning i fra april til oktober. Grunnen til at de ikke tilbyr omvisning resten av året skal være at flaggermus bor i bunkeren på vinterstid. På veien opp fra Berliner Unterweltens billettkontor er det også en vakker rosehage. Spesielt fra sørsiden av høyden kan du se hele Berlin.

Om du ikke er redd for å stige opp i en luftballong, er Weltballon et godt og luftig alternativ. Ballongen tar deg 150 m opp i luften. Men prisen? Med €25,00 er dette det dyreste alternativet til å se Berlin ovenfra, men også det mest spektakulære. Trabi-safari starter også herfra, og Checkpoint Charlie er bare rett rundt hjørnet.

Andre utsiktspunkt i Berlin er Teufelsberg i Grünewald vest for byen, som er Berlins høyeste bakketopp. Også Funkturm Berlin ved messehallen Messe Berlin gir deg god utsikt over den vestlige delen av byen.

Erik Drilen (besøkte Berlin 4. – 8. mars 2020)