Belfast og Nord-Irland

Giant’s Causeway i Nord-Irland

Det går ingen direktefly fra Norge til Belfast, men å komme seg dit er enkelt. Man kan fly til Dublin, og ta buss direkte fra Dublin lufthavn til Belfast. Det tar snaue to timer. Man kan også ta tog fra Dublin, også det tar to timer. Å kombinere Dublin og Belfast på samme reise er derfor ikke noe problem. Alternativt kan man fly til Belfast via flere byer i Storbritannia.

Lonely Planet har i år kåret Belfast til en av de heteste byene å besøke. Ved første øyekast minner byen kanskje om Liverpool eller Glasgow med skipsverft- og havneområde, men byen skiller seg ut på en vesentlig ting, og det som kanskje er byens største severdighet, nemlig Titanic. Havneområdet kalles i dag Titanic Quarter. Det var her det berømte skipet ble bygd.

Et besøk i opplevelsessenteret Titanic Experience er en selvfølge. Denne både levende og interaktive utstillingen forteller historien om verdens mest berømte skip på stedet der det ble designet, bygd og sjøsatt i 1912. Utforsk verftet og se hvordan skipet ble bygd, se originaltegningene, gå gjennom «skipet» og se hvordan lugarene så ut, se gjenstander om bord, hvordan overfarten på jomfrureisen foregikk fra avreise til det traff isfjellet, evakueringen, og hva som skjedde etterpå fortalt av overlevende som var med skipet, mannskap og passasjerer. Se film av ubåt som har dykket ned til skipet der det ligger på havets bunn. Når du allikevel er der, få også med deg SS Nomadic, et av de siste White Star Line-skipene i verden, og som fraktet passasjerene ut til RMS Titanic. Titanic Belfast ble for øvrig kåret til verdens beste turistattraksjon under World Travel Awards i 2016, i konkurranse med bl.a. Machu Picchu i Peru, Ferrari World i Abu Dhabi, Las Vegas Strip og Guinness Storehouse i Dublin. De med maritime interesser bør også avlegge HMS Caroline et besøk, et skip fra første verdenskrig, ikke langt fra Titanic Experience.

 

Et must i Belfast er også Black Taxi Tours. Til tross for at det er 20 år siden våpenhvilen etter den mer enn 30 år lange konflikten i Nord-Irland (1968-1998), er situasjonen i Nord-Irland fortsatt sensitiv og kompleks. For å kunne forstå historien og folkets politiske synspunkter, vil jeg anbefale at du tar en guidet rundtur gjennom Belfast med et av de mange selskapene som arrangerer såkalte Black Taxi Tours. Opplev fredsmuren (Peace Wall) og politiske veggmalerier rundt i byen gjennom en to-timers tur, og få forklart de fire forskjellige versjonene av «The Troubles»: den katolske republikanske versjonen, de protestantiske loyalistenes versjon, den britiske versjonen og sannheten. Se katolske The Falls og protestantiske Shankill Road. I de katolske områdene heiser man det irske flagget, mens protestantene heiser det britiske. For å forstå konflikten i Nord-Irland, som minner veldig mye om konflikten mellom Israel og Palestina, er denne turen et must. Visit Belfast anbefaler operatøren Taxitrax Tours.

  

Man får med seg mye av Belfasts politiske street art, eller gatekunst om man vil, gjennom Black Taxi-turene. Men byen har også mange andre veggmalerier å by på, blant annet for å hylle Prince, eller TV-serien Game of Thrones. Mye av gatekunsten vil du finne rundt Cathedral Square, men også andre steder i byen.

Selve sentrum av Belfast ligger rundt det store rådhuset og Donegall Square. Her ligger turistinformasjonen og shoppinggatene. Det store kjøpesenteret Victoria Square ligger heller ikke langt unna. Rådhusets klassiske renessansestil er absolutt verdt å få med seg, og bygningen er en av de mest fotograferte i byen.

Albert Clock er Belfasts svar på det skeive tårnet i Pisa. Gotiskinspirert tårn bygd i 1865, for å minnes Dronning Victorias ektemann, Prins Albert, som døde i 1862. Det ble bygd på påler på et oppdemmet område av elva Farset, noe som gjorde at tårnet etter hvert begynte å helle. I dag heller det 43 meter høye tårnet ca 1, 25 meter, til tross for omfattende renoveringsarbeid for å sikre det. I dette området ble sjømenn møtt av promiskuøse kvinner i gamle dager. På en varm dag i dag kan du avkjøle deg i de sprutende fontene rett ved tårnet.

Queen’s University Lanyon Building er som tatt ut av en Harry Potter-film. Husk å få med statuen av Galileo inne i bygningen.

Et sted som er verdt å stikke innom på fredag, lørdag eller søndag er St George’s Market, en viktoriansk markedshall fra 1896. Her selger mer enn 300 lokale matprodusenter, kunstnere og andre sine varer. Spesielt lørdag og søndag formiddag er det anbefalt å stikke innom. Om du har glemt å spise frokost den morgenen, er det ingen krise, for her er fristelsene mange.

I Belfast er det også en pub som står på listen over byens viktigste severdigheter. Crown Liquor Saloon, etablert i 1826, renovert i 1885, eies i dag av det offentlige National Trust. Legg merke til det viktorianske eksteriøret, men også detaljene innendørs. Millioner er brukt på å renovere dette bygget. Her kan du få servert din Guinness, men i andre etasje har de også en utsøkt restaurant. Det er også lurt å bestille bord på forhånd, for det kan bli fullt.

Hotellanbefalinger: Jury’s Inn, et 4-stjerners hotell som ligger rett ved siden av Grand Opera House og Crown Liquor Saloon, og bare et par kvartaler fra rådhuset. Bussterminalen ligger også veldig nært, om du kommer med buss fra Dublin eller Londonderry.

One Sussex Place, et 4-stjerners leilighetshotell, som passer fint om du skal være der noen dager. Fullt utstyrt kjøkken. Ingen resepsjon. Du kontakter hotellet pr telefon før du ankommer og får kode til hotellets inngangsdør. Veldig store rom. Merk at inngangen ligger i Joy Street, og ikke mot Sussex Place. Ligger også bare et par kvartaler fra rådhuset, St. George’s Market og Belfast Waterfront med flere restauranter, bl.a. Tedford’s Kitchen Bar & Restaurant.

Giant’s Causeway Tour

Dark Hedges

For de fleste som reiser til Nord-Irland er dette høydepunktet under besøket. En av de vakreste kjøreturene i Storbritannia, mer enn 200 kilometer langs den forrevne kysten av Nord-Irland. På strekningen fra Belfast helt til Derry, kjent som Causeway Coastal Route, kan du se slott, strender og fossefall, du kan vandre på såkalte cliff walks, stier langs klippene, samt se steder der Game of Thrones er blitt filmet.

Carrick-a-Rede Rope Bridge

Mens Causeway Coastal Route kan dekkes på et par timer med bil, kan det for enkelte besøkende ta flere dager å få med seg alt om man stopper på alle de forskjellige stedene underveis. Noen av de viktigste severdighetene er ofte inkludert som en del av organiserte dagsturer fra Belfast. De viktigste er Giants Causeway, som står på UNESCOs verdensarvliste, Carrick-a-Rede Rope Bridge, Dark Hedges i Ballymoney, Dunluce Castle, Ballintoy Harbour og Downhill Strand.

Det varierer litt hvor de arrangerte turoperatørene stopper, men disse er med på de fleste turene. I tillegg kan man få med seg noen av de litt mindre kjente stedene, men ikke mindre spektakulære stedene som det normanniske slottet Carrickfergus, følge Antrimkysten ved Gobbins, og gå i det naturskjønne Glens of Antrim, samt prøve whiskey på Old Bushmills Distillery, som regnes som Irlands eldste whiskydestilleri. Noen turoperatører spesialiserer seg på å kjøre såkalte Game of Thrones-turer, som besøker stedene der tv-serien er spilt inn.

På veien ut av Belfast kan man også se fjellet Cave Hill, som med litt fantasi kan se ut som en kjempe som ligger på bakken. Forfatteren Jonathan Swift syntes i hvert fall det, for fjellet skal ha inspirert ham til å skrive boka «Gulliver’s Travels». Langs deler av kysten kan man også se Skottland på en klar dag.

Derry (Londonderry)

Hands Across the Divide

Det offisielle navnet til Nord-Irlands største by er Londonderry, men de fleste, både i Nord-Irland og Irland kaller byen kun Derry. Det er stort sett kun unionistene, protestantene, som har et tettere forhold til Storbritannias hovedstad London, som kaller byen Londonderry. Byen het opprinnelig på irsk Doire (eikelund), og Derry er en anglisering av dette. Det offisielle navnet kommer fra tiden da skotske protestanter slo seg ned der på 1600-tallet, med støtte fra et laug i London, og byen ble i 1613 døpt Londonderry. I 1662 ble det i et kongelig dokument fra kong James I bestemt at byens offisielle navn skulle være Londonderry. Befolkningen har ikke helt klart å få gjennomslag for å endre byens navn til Derry igjen, selv om det har vært noen forsøk. Bystyret kaller seg Derry City Council og turistkontoret heter Visit Derry. Om enn så lenge er byens offisielle navn fortsatt Londonderry.

Du kan reise enkelt med buss eller tog fra Belfast til Derry. Buss er det billigste og raskeste. Den bruker to timer. Tog tar litt lengre tid, er dyrere, men følger en mer severdig rute mellom byene. Busstasjonen ligger for øvrig mer sentralt rett ved bymuren, mens jernbanestasjonen ligger på den andre siden av elven Foyle.

Noe av det første man legger merke til når man ankommer Derry er statuen med navnet «Hands Across the Divide». Den symboliserer forsoning og håp for fremtiden, reist i 1992, 20 år etter Bloody Sunday. Som Belfast har også Derry en broket historie.

For mange, også på min alder, er «Bloody Sunday» en sang med U2. Men de synger om den blodige søndagen i Derry, eller Londonderry, 30. januar 1972, da jeg var bare ni år gammel. Under det som skulle være et fredelig demonstrasjonstog i den katolskdominerte bydelen Bogside, en protest mot internering uten rettergang, i regi av Northern Ireland Civil Rights Association, ble 13 mennesker skutt og drept av britiske militære, flere av de unge mennesker. Enda flere ble såret. Dette ble starten på en blodig borgerkrig i Nord-Irland som skulle vare helt til 1998, da Langfredagsavtalen ble undertegnet. Mer historie rundt denne blodige søndagen og borgerkrigen får du ved å besøke muséet Free Derry, som ligger i den samme bydelen der det skjedde, bare et par hundre meter utenfor bymuren. Mange veggmalerier i det samme området forteller også historien om denne tiden. Irske flagg vaier mellom boligblokkene. Tar du turen til den andre siden av elven, kommer du til den protestantiske bydelen, og der vil du finne britiske flagg og veggmalerier sett fra den andre siden. Fortsatt stor uenighet politisk i Nord-Irland, med andre ord, men heldigvis foregår ting mer fredelig for seg. Fra muséet arrangeres det daglig guidede sightseeingturer til fots, der du også kan høre historien fra de som opplevde Bloody Sunday på nært hold.

Resten av Derrys historie kan du få med deg ved å besøke Guildhouse og ikke minst Tower Museum. Sistnevnte dekker Derrys historie fra de første som slo seg ned her, vikingenes ankomst, og frem til i dag, men en av de største attraksjonene her er skipet La Trinidad Valencera, ett av de største skipene fra den spanske armada, som sank rett utenfor kysten av Derry for mer enn 400 år siden.

 

Derry er en enkel by å manøvrere seg rundt i. Mer eller mindre alle severdighetene ligger innenfor, eller rett ved, bymuren. Derfor kalles den også The Walled City. Avstandene er korte, og man rekker det meste i løpet av en dag. Man kan gå på den halvannen kilometer lange bymuren, og hele veien rundt kan man lese skilt med informasjon og historie om bygningene man ser og kan besøke underveis, om man da ikke velger å melde seg på en sightseeingtur til fots. Bymuren er for øvrig den eneste muren i hele Irland som fortsatt er helt intakt, og en av de mest komplette og spektakulære bymurene i hele Europa.

Opprinnelig hadde bymuren fire porter, i dag er det sju. Trapper for å komme seg opp på bymuren finnes på en rekke steder. Tre steder er det mulig å komme seg opp på muren med rullestol, ved Shipquay Gate og ved Castle Gate, begge nær Tower Museum, og ved Royal Bastion, slik at rullestolbrukere også kan få med seg det meste av muren. Merk at det kan være trapper på deler av turen rundt, og at det kan være litt stigning. Muren er tross alt 400 år gammel. Noen av severdighetene man kan få med seg ved å gå på bymuren er noen titalls kanoner (på fem forskjellige bastioner), St Augustine’s Church (bygd i 1872 på stedet der det første klosteret i Irland stod, St Columba’s Monastery fra år 546, og mange lokale berømtheter er gravlagt på kirkegården her. Også verdt å få med seg pga inngangspartiet og blomstene), St Columb’s Cathedral (som er den første katedralen som ble bygd i Irland etter reformasjonen, og Derrys eldste bygning, bygd mellom 1628 og 1633), og ikke minst utsikten over byen.

Er du ute etter en hyggelig aften, komme i kontakt med lokalbefolkningen og høre tradisjonell irsk musikk er puben Peadar O’Donell’s stedet, anbefalt av markedssjefen i Visit Derry.

Hotellanbefaling: Maldron Hotel Derry, et moderne 4-stjerners hotell midt i gamlebyen. Perfekt beliggenhet med nærhet til alle severdighetene i byen.

Erik Drilen (besøkte Nord-Irland 17-21. juni 2018)