Bauhausarkitekturen i Tyskland

Fra Dessau

En av Tysklands mest kjente arkitekturstiler fyller 100 år neste år, i 2019. I Tyskland er den kjent under navnet Bauhaus, og den har ingenting å gjøre med byggemarkedskjeden med samme navn. I Norge er arkitekturstilen bedre kjent som funksjonalisme eller funkisstil.

Bauhaus var opprinnelig en tysk design-, kunst- og arkitekturskole startet av Walter Gropius i byen Weimar i 1919, og som fikk stor betydning for utviklingen innen funksjonalismen. I 1925 ble den flyttet til Dessau, og i 1932 til Berlin før nazistene stengte den i 1933. Bauhausstilen passet ikke med Hitlers visjoner (les mer om Hitlers visjoner og Mythos Germania her). I 1933 emigrerte flere av arkitektene til andre land. Gropius selv klarte å flykte fra Tyskland til USA, hvor han fortsatte sin virksomhet, og hvor han ble helt til sin død i 1969, 86 år gammel. Bauhausskolen i Tyskland åpnet igjen etter krigen.

Weimar

Johann Wolfgang von Goethe og Friedrich von Schiller

Weimar er en liten by med rundt 65.000 innbyggere i den tyske delstaten Thüringen, og er først og fremst kjent for dikterne og forfatterne Johann Wolfgang von Goethe og Friedrich von Schiller, som hadde stor betydning for tysk litteratur og kultur. Videre er byen kjent for Weimarrepublikken, da konstitusjonen til den tyske republikken i årene 1919-1933 ble vedtatt her, fordi Berlin ble regnet for å være for urolig etter revolusjonen i 1918.

Weimar var også sentrum for Bauhausbevegelsen fra starten av. Det er mulig å forhåndsbestille visning i Bauhaus-universitetet, som også inkluderer Walter Gropius’ kontor.

Severdigheter å få med seg i Weimar er rådhuset, Cranachhaus, Stadthaus og Hotel Elephant på torget i byen, videre Goethes bolig og Goethe Nationalmuseum på Frauenplan. På Schillerstrasse finnes Schillers bolig og Weimar-Haus, som er et opplevelsesmuseum og byens historiemuseum.  På teaterplassen finnes Det tyske nasjonalteateret, hvor den tyske nasjonalforsamlingen i 1919 konstituerte Weimarrepublikken. Wittumspalasset finner du også her, hvor hertuginne Anna Amalia bodde.

Her er også Bauhausmuséet, som inneholder noen av de aller eldste gjenstandene fra bauhaussamlingen til Klassik Stiftung Weimar, bl.a. noen utvalgte av Walter Gropius selv fra 1925. I 2019 vil det bli åpnet et helt nytt Bauhausmuseum i byen, for øvrig. Midt på plassen foran muséet står også statuen av Goethe og Schiller.

I slottsmuseet på Weimar slott vises kunst fra middelalderen til i dag, deriblant verkene fra Weimarskolen, og spesielt kjent er Cranachgalleriet. Anna-Amalie-biblioteket, har mange uerstattelige bøker. Mange av bøkene ble ødelagt i en brann i 2004, men biblioteket ble gjenoppbygd og gjenåpnet, og inneholder bøkene som ble reddet fra brannen. Barokkslottet Schloss Belvedere med slottsparken i utkanten av byen er også verdt å få med seg. Den tidligere konsentrasjonsleiren Buchenwald lå også nær Weimar. Det klassiske Weimar står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

I en bauhausrundtur i Weimar hører også Haus am Horn med, et typisk eksempel på bauhausstilen, bygget i 1923. Huset står i dag på UNESCOs verdensarvliste.

Ta gjerne turen innom Gasthaus zum Weißen Schwan for lunsj. De serverer det beste av mat fra Thüringen, samt godt øl og førsteklasses vin fra Weimar. Goethes bolig ligger rett ved siden av.

Dessau

Dessau-Roßlau, som byen egentlig heter etter en sammenslåing av byene Dessau og Roßlau i 2007, er den tredje største byen i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt, og er den byen som i dag assosieres mest med Bauhaus. Rundt 75.000 mennesker bor i byen, som ble først kjent gjennom skriftlige kilder i år 1213. Fra 1570 til 1603 var den hovedstad i det lille fyrstedømmet Anhalt, og fram til 1918 var den residensby for fyrstene i staten Anhalt. I 1925 ble byen kjent for arkitektskolen Bauhaus, etter at den måtte legges ned i Weimar. Alle de tre lederne av Bauhaus fra 1919 til 1932, Walter Gropius, Hannes Meyer og Ludwig Mies van der Rohe, satte sine spor på bauhausbyen Dessau, og nesten alle bauhausbygningene i Dessau regnes som ikoner for arkitektur fra det 20. århundret. Mange kjente kunstnere underviste på skolen, foruten Walter Gropius, også Paul Klee og Vasilij Kandinskij. Nazistene stengte skolen i 1932, og den ble ikke åpnet igjen før i 1986.

Arkitektskolen Bauhaus

Under Weimarrepublikkens tid var det et stort behov for billige boliger. Løsningen ble Walter Gropius’ terrassehus, bauhaushus som egnet seg ypperlig til masseproduksjon av rimelige boliger, og resultatet ble bydelen Dessau-Törten. Det ble 314 terrassehus med areal fra 57 til 75 kvm. Hvert hus hadde kjøkkenhage på 350 til 400 kvm, hvor beboerne kunne dyrke grønnsaker og praktisere husdyrhold, slik at de til en viss grad kunne være selvforsynt.

Når man først er i Dessau, bør man også spise middag på Kornhaus Dessau. Restauranten ligger et lite stykke fra sentrum av Dessau, ved elvebredden av Elbe. Å få med seg solnedgangen her ved elvebredden er vakkert. Bygningen ble designet av Walter Gropius’ elev, Walter Fieger. Fieger vant egentlig ikke arkitektkonkurransen, men hans bidrag ble allikevel foretrukket av finansielle årsaker. Navnet har det fått siden det frem til rundt 1870 stod et historisk kornkammer på stedet.

Kornhaus Dessau

Under 2. verdenskrig ble Dessau nesten fullstendig slettet fra kartet, pga at byen huset en fabrikk som produserte deler til det tyske luftvåpenet, Luftwaffe. Inkludert var nesten alle historiske bygninger. De historiske bygningene ble ikke gjenreist før gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland.

Master’s House, Dessau

Dessaus bauhausskole og -bebyggelse står i dag på UNESCOs verdensarvliste. Det er planlagt å åpne et større bauhausmuseum i Dessau i 2019 til hundreårsjubileet, men om de rekker å bli ferdige i rett tid gjenstår å se.

Bauhaus i Berlin

© BAUHAUS ARCHIV, Museum für Gestaltung

Etter at nazistene stengte bauhausskolen i Dessau, ble den åpnet i Berlin i 1932. Den fikk et heller kortvarig liv, siden den på nytt ble stengt året etterpå, og arkitektene emigrerte eller flyktet til andre land. Jeg har skrevet om Berlin flere ganger i bloggen min, linker finner dere i innholdslisten, så jeg vil her kun konsentrere meg om Bauhaus.

Bauhaus Archiv Museum presenterer historien og innflytelsen på bauhausarkitekturen, design og kunst, og muséet har gjennom årene bygget opp den største samlingen i verden av informasjon om emnet, i tillegg til møbler og kunst. Faktisk er muséet blitt for lite, og det er planlagt at et nytt bygg vil bli åpnet ved siden av i forbindelse med hundreårsjubiléet i 2019. I muséet finnes også en Bauhaus-Café.

Beboere jobber på Bauhaus Campus Berlin

Rett ved siden av Bauhaus Archiv Museum, vil du også finne Bauhaus Campus Berlin, hvor en gruppe mennesker eksperimenterer med nye idéer om hvordan man kan bygge boliger på minst mulig plass, og samtidig kunne ha de nødvendige fasilitetene. De som jobber med dette bor faktisk i boligene, så ved en visning ser du faktisk inn i hjemmene deres.

Georg Kolbe het en skulptør, som jobbet mye sammen med berømte bauhausarkitekter som Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius, Bruno Taut, Hans Poelzig, Erich Mendelsohn og Henry Van de Velde. Georg Kolbe Museum i Sensburger Allée i Berlin inneholder mange av Kolbes skulpturer, både inne i selve muséet og i hagen rundt. Selve museumsbygget er designet av den sveitsiske arkitekten Ernst Rentsch og bauhauseleven Paul Linder, og er et viktig eksempel på Berlins arkitektur fra 1920-årene. Ta gjerne en kaffestopp på Café K ved siden av, blant alle skulpturene.

Bildene fra Bauhaus Archiv Museum er gjengitt med tillatelse fra muséet.

Erik Drilen (var på studietur over temaet Bauhaus sammen med Det tyske turistkontoret 23-27. august 2017)