Barcelona: Vingårdsbesøk hos Torres

De fleste vinelskere har nok på et eller annet tidspunkt drukket vin fra Torres. Enda flere har helt sikkert sett flaskene på Vinmonopolet og i både norske og utenlandske taxfree-butikker. Det er faktisk fullt mulig å få omvisning og vinsmaking på vingården, og det er heller ikke så vanskelig å komme seg dit.

Det tar en liten time med tog fra jernbanestasjonen Barcelona-Sants, forbi fjellene i Montserrat, til Vilafranca del Penedés. Deretter tar du taxi, om du ikke har forhåndsbestilt bil fra Torres sammen med billetten, de siste fire kilometrene, til Pacs. Er det snakk om gruppe, kan man chartre buss fra Barcelona, som også venter på dere under omvisningen og smakingen. Om dere bor i Sitges, er det bare en taxitur på 20 minutter.

Vel fremme på vingården vil dere først få se en kort videopresentasjon om Torres-familien og vinproduksjonen fra begynnelsen og fram til i dag. Deretter går dere ut, og får se vinmarkene mens guiden forteller om utviklingen av vindruene gjennom årstiden. Videre blir det en kort togreise forbi druetrærne til fasilitetsområdet, der dere blant annet får omvisning i vinkjellerne og flaskeanlegget.

Til slutt er det tid for vinsmaking. Inkludert i billetten er smaking av én hvit- og én rødvin, om dere ikke har valgt å kjøpe en pakke som inkluderer flere viner. Etter vinsmakingen får dere tid til å besøke Torres-muséet på egenhånd, eller handle vin i butikken. Den best kjente vinen fra Torres er Gran Coronas Reserva, fra vinmarken Mas las Plans i Penedés, som utkonkurrerte selv franskmennene i Wine Olympics i Paris i 1979. Det var egentlig tilfeldig at vinen deltok i konkurransen. Det var moren til dagens øverste sjef, Miguel Torres jr, som mente at han burde melde på vinen i en blindtest. Resten er historie, som det heter.

Vindyrking i området var viktig allerede for romerne, som hadde korn, oliven og vin som sine viktigste næringskilder, men da var det byen Tarragona noen mil lenger sør som var provinshovedstaden.

Penedés er for øvrig et av Spanias mest kjente vinområder, og faktisk foregår også hele 95 prosent av Spanias cavaproduksjon her. Torres produserer også brandy. I dag er Torres et stort konsern med vingårder også i California og Chile, og de kjøper også vindruer fra andre vingårder i Spania, bl.a. fra Castell d’Encús i Pyrenéene, som jeg vil skrive mer om senere. Men hovedkontoret ligger altså i Penedés.

Etter vingårdsbesøket kan det legges inn lunsj eller middag, i Vilafranca om dere reiser på egenhånd, eller i Torres’ egne restaurant Mas Rabell, som ligger sju kilometer fra vingården, om dere er en gruppe med chartret buss. Mas Rabell er et gammelt tradisjonelt katalansk landsbygdhus, en masia, fra 1400-tallet, som Torres har restaurert med moderne kjøkken og trivelige saler. Her serveres typiske katalanske retter sammen med viner fra Torres, samt Torres brandy som avec.

Erik Drilen (besøkte Bodegas Torres 18. juni 2017)