MS Roald Amundsen – nytt ekspedisjonsskip for Hurtigruten

MS Roald Amundsen til kai i Trondheim.

Det knytter seg alltid spenning til nye skip fra Hurtigruten, selv når det er snakk om et ekspedisjonsskip som ikke skal seile i fast rute langs kysten av Norge, men i internasjonalt farvann, på lik linje som MS Midnatsol og MS Fram. Spesielt denne gangen er at det handler om verdens første hybriddrevne cruiseskip.

For noen uker siden seilte MS Roald Amundsen langs norskekysten på sin jomfrureise. De som er vant med å se hurtigruteskipene våre langs kysten kommer nok ikke til å se mye av dette skipet. Turene i sommer var de siste i år.

Som ekspedisjonsskip er det polare strøk som Arktis og Antarktis som først og fremst vil få besøk av MS Roald Amundsen. En av turene det er størst forventning til er seilingen over Nordvestpassasjen fra Grønland til Alaska, som begynner nå i august. Deretter fortsetter skipet langs stillehavskysten av Amerika ned til Antarktis, der det vil seile senere i høst og i vinter.

Selv om skipet skal seile utaskjærs, spares det ikke på fasilitetene om bord, snarere tvert imot. Til tross for at MS Roald Amundsen på ingen måte må sammenlignes med de store cruiseskipene som seiler med mer enn 3000 gjester om bord i størrelse, så kan allikevel ekspedisjonsskipet tilby moderne kjøkken og tre restauranter til sine 500 gjester:

Restaurant Aune © Espen Mills/Hurtigruten

Aune, hovedrestauranten, tilbyr buffé til alle måltider, eller du kan velge tre- eller femretters lunsj og middag.

Lindstrøm er skipets à la carte og gourmetrestaurant, og byr på det beste det skandinaviske kjøkkenet kan by på, alt fra reinsdyrbiff, til norsk laks eller finsk størkaviar, selvsagt med utsøkt vin til.

I restauranten Fredheim får du enklere retter fra hele verden, som cheeseburger, kyllingkebab, New York-style pølser eller dampede dumplings.

Sauna © Hurtigruten

Om bord er det også velværesenter og spa, samt innendørs og utendørs treningsrom. Ikke minst må nevnes infinity-basseng, boblebad og utebar på dekk 10. Her finnes også sauna.

Øverst er det to-etasjers observasjonsdekk, både utendørs og innendørs, som går rundt hele skipet, der du kan følge med på landskapet eller se på dyrelivet med kikkert. Eller du kan synke ned i komfortable lenestoler og nyte utsikten med forfriskninger gjennom store vinduer i Explorer-baren.

Er man på ekspedisjon, så er man på ekspedisjon. I skipets vitenskapssenter har du mulighet til å sette deg ned med en bok fra biblioteket om bord, eller du kan bli med ekspedisjonsteamet på foredrag, fotokurs og vitenskapelige prosjekter. Her er det vitenskaps- og opplæringsutstyr, inkludert mikroskoper, interaktive kart og undervannskameradroner.

Fordelen med at MS Roald Amundsen ikke er så stort, er at det også kan seile i trange sund og til små havner, der de store cruiseskipene ikke kommer til. I tillegg er skipet spesialkonstruert for å bryte is, med mer stål i skroget enn skip flest, slik at de kan seile i Arktis og Antarktis.

Expedition suite ombord på MS Roald Amundsen
© Agurtxane Concellon/Hurtigruten

Alle de 265 lugarene om bord er utvendige. Det vil si at alle har vindu. De fleste Expedition-suitene har balkong, og noen har også eget boblebad. Også de fleste Arctic Superior-lugarene har balkong, mens Polar-lugarene på nedre og midtre dekk er uten balkong, men fortsatt er det snakk om romslige lugarer med vindu.

Polar outside lugar ombord på MS Roald Amundsen
© Agurtxane Concellon/Hurtigruten

Hurtigruten har sagt at de skal være miljøvennlige på alle måter. I tillegg til å kunne seile helelektrisk på hybridteknologi, som vil redusere drivstofforbruket og CO2-utslippene med 20 prosent, er også all engangsplast om bord fjernet. Fleecejakkene i butikken om bord er også byttet ut med ull. Kunnskap om miljø og klima blir også lagt stor vekt på, slik at også de reisende om bord vil bli miljøbevisste.

Det nye ekspedisjonsskipet heter altså MS Roald Amundsen, oppkalt etter en av våre to mest kjente polfarere og oppdagelsesreisende. Roald Amundsen var den som ledet den første ekspedisjonen som nådde sydpolpunktet, og var også den første som seilte gjennom Nordvestpassasjen. Flere av suitene om bord har fått navn etter andre polfarere, som f.eks. Amundsens konkurrent om å komme først til Sydpolen, Robert Falcon Scott.

Neste år kommer nok et ekspedisjonsskip til Hurtigruten, som vil få navnet til den andre av våre mest kjente polfarere, Fridtjof Nansen.

Erik Drilen (besøkte MS Roald Amundsen i Trondheim 15. juli 2019)